سرویس اجتماعی |
کد خبر: ۲۸۶۹۰۹۶
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۴/۱۱ - ساعت
۴:۹
بیماری هزار چهره ای که در خراسان شمالی جا خوش کرده است
تب مالت (یا بیماری هزار چهره) یکی از بیماریهای مشترک میان دام و انسان است که در اثر تماس انسان با دام بیمار و یا مصرف لبنیات سنتی به انسان منتقل میشود.
به گزارش عصر اترک به نقل از ایسنا، بیماری تب مالت به علت اینکه بیشتر ساختار صنعت دامپروری در این استان به صورت سنتی و عشایری بوده و از سوی دیگر تمایل مردم به مصرف لبنیات سنتی بالا است، شیوع بالایی دارد.
خطر ابتلا به تب مالت را جدی بگیرید
دکتر فلوریا انفرادی مدیرگروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با توجه به شیوع بالای بیماری تب مالت در استان اظهار کرد: این بیماری مشترک بین انسان و دام است که متأسفانه در سالهای اخیر به ویژه سال گذشته و همینطور امسال شاهد افزایش آمار مبتلایان به آن هستیم.
وی افزود: با توجه به وجود تعداد زیاد دام در استان و قرارگیری در مسیر عشایری، بروز بیماری تب مالت به یکی از معضلات بهداشتی استان تبدیل شده است.
انفرادی با بیان اینکه بیتوجهی به این بیماری منجر به ابتلای هر فردی در خانواده به تب مالت میشود، خاطرنشان کرد: تب مالت بیماری تب دار عفونی است که با علائم درد عضلانی و اسکلتی، خستگی و تعریق شبانه بروز میکند.
وی با اشاره به اینکه بیماری تب مالت در دام علائم خاصی ندارد، اضافه کرد: اما دامهایی که دچار سقط جنین میشوند به احتمال زیاد مبتلا به این بیماری هستند.
انفرادی به راههای انتقال این بیماری به انسان نیز اشاره و عنوان کرد: خوردن لبنیات آلوده، تماس با ترشحات حیوان در هنگام وضع حمل و عدم استفاده از دستکش و وسایل حفاظتی در این مواقع، منجر به انتقال این بیماری به انسان میشود.
وی با تأکید بر اینکه مصرف لبنیات آلوده، امکان آلودگی و سرایت بیماری به انسان را بیشتر میکند، ادامه داد: در سالهای اخیر استقبال مردم از محصولات سنتی و فلهای مانند، شیر فله، پنیر و به ویژه بستنیهای سنتی زیاد شده که این امر موجب ابتلای آمار بیشتری از افراد به این بیماری شده است.
وی توصیه کرد: به همین دلیل باید از بستنیها و لبنیات پاستوریزه استفاده شود زیرا این محصولات در کارخانه مورد سنجش میکروبی قرار میگیرند و با حرارت پاستوریزه میشوند.
این مسئول الزاماتی را برای مصرف شیر فلهای یادآوری کرد و گفت: نیاز است حتماً شیر فله و سنتی ۳ تا ۵ دقیقه بجوشد و در هنگام جوشیدن شیر آن را هم بزنید تا حرارت در تمام قسمتهای شیر پخش شود و اگر آلودگی وجود دارد از بین برود.
وی با بیان این که موارد مشاهده شدهای وجود دارد که روستاییان شیر را نمیجوشانند و مقداری گرم میکنند و بعد پنیر را مایه میزنند، ادامه داد: باید این پنیرها حتماً ۳ ماه در آب نمک غلیظ نگهداری شود تا میکروب تب مالت از بین برود.
وی عنوان کرد: در مورد بستنی نیز باید دقت کنیم فریز کردن به هیچ عنوان میکروب تب مالت را از بین نمیبرد و یکی از راههای مهم و شایع درگیر شدن به این بیماری است. بنابراین تا حد امکان از مصرف بستنیهای سنتی باید پرهیز شود.
وی افزود: واکسیناسیون دامها و معدومسازی دامهای آلوده از بروز و شیوع این بیماری پیشگیری میکند.
افزایش بیماری تب مالت در میان جمعیت دامی استان
حسن قاسمی فرد رئیس اداره مبارزه با بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از افزایش بیماری تب مالت میان جمعیت دامی این استان خبر داد.
وی اظهار کرد: شیوع بین گلهای بیماری تب مالت (بروسلوز) در این استان در سال ۹۴و ۹۵، ۲۴. ۸ درصد بوده است.
وی گفت: از سوی دیگر شیوع این بیماری در داخل گله نیز ۴. ۵ درصد بوده است.
قاسمی فرد افزود: اما با بررسیهای صورت گرفته در نیمه دوم اسفندماه سال گذشته و نیمه نخست فروردین امسال شیوع بین گلهای این بیماری از ۲۴. ۸ به ۳۷. ۶ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: علاوه بر آن شیوع داخل گلهای نیز از ۴. ۵ درصد به ۶. ۷ درصد رسیده است.
این مقام مسئول تأکیدکرد: البته یکی از دلایل اصلی این امر، افزایش کیفیت تستهای گرفته شده نیز میباشد.
وی تأکید کرد: هدف از پایش، بیمارییابی و واکسیناسیون علیه این بیماری، کاهش بروز تب مالت در میان جمعیت انسان است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه کانون بیماریهای سال گذشته در میان جمعیت دامی این استان کاهش یافته است، گفت: تعداد کانون بیماری تب برفکی در سال ۹۹، ۱۴۱ کانون، در سال ۱۴۰۰، چهار کانون، در سال ۱۴۰۱، هفت کانون بوده و طی امسال صفر بوده است.
رئیس اداره مبارزه با بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی در ارتباط با کانون بیماری شاربن نیز بیان کرد: تعداد کانون این بیماری در سال ۱۴۰۰، دو کانون، در سال گذشته یک کانون و طی امسال صفر بوده است.
وی تصریح کرد: در سال ۹۹، ۹ کانون هاری، در سال ۱۴۰۰، ۶ کانون و در سال گذشته ۱۵ کانون از این بیماری مشاهده شده که خوشبختانه تعداد این کانونها در سال جاری کاهش چشمگیر یافته و به دو کانون رسیده است.
به گفته قاسمی فرد، در سال ۱۴۰۰، ۱۳۴ کانون بیماری آبله، در سال گذشته ۲۷ کانون و در سال جاری نیز ۴ کانون از این بیماری مشاهده شده است.
پرداخت غرامت به دامداران؛ یکی از راههای کنترل بیماری تب مالت
دکتر حمید رمضانی مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، تأکید کرد: پرداخت غرامت به دامداران یکی از راههای کنترل بیماری تب مالت در میان جمعیت دامی این استان است.
وی اظهار کرد: در گذشته بابت حذف دام مبتلا به بیماری تب مالت به دامدار غرامت پرداخت میشد اما با حذف این اعتبار از دامپزشکی، پرداخت غرامت از سوی این دستگاه نیز متوقف شد.
وی گفت: از سوی دیگر دامدار باید دام خود را بیمه اجباری میکرد که در صورت مشاهده این بیماری و حذف آن، غرامت مذکور از سوی بیمه به دامدار پرداخت میشد.
رمضانی افزود: برای بیمه کردن دام، ۵۰ درصد هزینه از سوی بیمه و ۵۰ درصد نیز از سوی دامدار پرداخت میشود اما دامدار راغب به پرداخت این هزینه نیست و دامپزشکی با چالش جدی برای حذف دامهای مبتلا به بیماری تب مالت مواجه است.
وی تصریح کرد: تب مالت بیماری تک میزبانه است و از دام آلوده به انسان منتقل میشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه واکسیناسیون دام یکی از مهمترین راههای پیشگیری از بروز این بیماری است، گفت: اما از آنجایی که ساختار دامداری در این استان سنتی و عشایری است ۱۹ تا ۲۱ درصد از جمعیت دامی شامل برهها واکسینه نمیشوند.
مصرف لبنیات سنتی در خراسان شمالی تبدیل به رفتار مخاطرهآمیز شده است
مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: رفتار مصرف لبنیات در این استان تبدیل به یک رفتار مخاطرهآمیز شده است.
وی اظهار کرد: میزان بروز برخی از بیماریهای مشترک میان انسان و دام در خراسان شمالی همچون بیماری تب مالت، نسبت به میانگین کشوری کمتر بوده اما هم اکنون وضعیت تغییر کرده و میزان بروز در انسان افزایش یافته که این مشکل به فرهنگ مصرف باز میگردد.
رمضانی ادامه داد: در حال حاضر حتی تعدادی از لبنیات فروشیها در این استان فقط اقدام به تولید لبنیات سنتی میکنند که گاهی اوقات شیر نیز به خوبی جوشانده نمیشود و این امر زمینه بروز بیماری تب مالت را در انسان فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه متهم اصلی بروز بیماری تب مالت در انسان، دام مبتلا به این بیماری است، تصریح کرد: برای پیشگیری از بروز این بیماری به دو عامل «فرهنگسازی عدم مصرف شیر و لبنیات سنتی» و «اعتبارات» نیاز است.
این مقام مسئول تأکید کرد: شیوه نگهداری دام در این استان سنتی است و هرچقدر که واکسیناسیون دام به طور کامل تحت پوشش قرار گیرد اما باز هم متوجه میشویم که دامدار از مکانی دیگر، دامِ واکسن نزده را وارد دامهای خود کرده است.
وی گفت: شاخص کشوری بروز بیماری تب مالت در انسان حدود ۲۴ در هر ۱۰۰ هزار نفر برآورد شده اما در این استان به ۳۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.
انتهای پیام/
با تشکر
نظر شما ثبت و پس از بررسی انتشار میابد.